Bale pabuçlarının sunduğu tedavi: Psikobale

anne-10

eşim ve oğullarıma aşığım
Kayıtlı Üye
19 Haziran 2007
1.049
4
38
97213021xg5.png

Filmlerle tedavi, müzikle tedavi, hatta suyla yapılan tedaviden sonra şimdi yepyeni bir tedavi yöntemi var. Psikobale! Evet yanlış duymadınız baleyle tedavi son zamanlarda psikolojik ve fiziksel rahatsızlıkları olan çocukları rahatlatmak için uzmanların son keşfi. 3-15 yaş arası çocukları bale ile tedavi etmeyi amaçlayan piskologlar, psikobalenin yetişkinler için de ruhsal sorunlardan arınma yöntemi olduğunu belirtiyorlar. Psikobale, aslında yalnızca klasik bale figürlerine dayanmıyor. Modern danstan salsaya kadar geniş bir yelpazeye uzanıyor.

Latin danslarından dans tedavisine

Psikobalenin mucidi ve en sadık uygulayıcıları Kübalılar. Psikobalenin, latin danslarının anavatanı olan Küba'dan çıkmış olması bir tesadüf değil elbette ki. Dans etmeyi seven bir toplumun evlatları, dansın yalnızca kıvrak bedenler için değil aynı zamanda ruhsal problemlerin çözümünde de etkili bir yöntem olduğunu farketmişler. Ve o günden beridir çocuklarını dansla tedavi ediyorlar.

Dansla tedavi olan ilk hastalardan Elizabet, annesi, babası tarafından gözleri önünde öldürülünce ciddi bir travma geçirmiş. Fakat Elizabet bugün dans ederek travmanın etkilerinden tam olarak kurtulmuş.

Danstan tedaviye geçişin öyküsü

Projenin çıkış hikayesi aslında pek de yeni değil. 1973 ylında Down Sendromlu çocukları eğitmek amacıyla gönüllü olarak başlatılan psikobale projesine, 1977 yılında Sağlık Bakanlığı'ndan büyük bir destek gelmiş. Bakanlığın sağlık atılımları arasında kendine yer bulan bu proje ile Havana Psikiyatri Hastanesi'nde bugüne kadar 10 bin kadar hastanın tedavi edilmesi sağlanmış.

Dans neleri öğretiyor?

Ruhsal problemlerin yanı sıra, kasları çalıştırmayı ve bedeni gevşetmeyi esas alan bale ile bir çok fiziksel problemin de üstesinden geliniyor. Çocuklar bale yaparak, kendine güvenmeyi, ayaklarını sağlam basmayı, disiplini ve ekip çalışmasını öğreniyorlar. Kendine güvenmeye başladıktan sonra fiziksel özürü nedeniyle içine kapanık ruh halinden sıyrılmayı başarabiliyor. İlk bakışta size garip gelebilir ama, bu yöntemle konuşma özürlü birçok çocuğun sıkıntılarını ifade edebilecek kadar konuşmaya başladığı söyleniyor.

İnsanlık tarihinin başlangıcından itibaren, sanatın tüm dallarının insanın fiziksel ve ruhsal sağlığını besleyip geliştirdiği bilinen bir gerçek. Ancak yeni binyılda insanoğlunun sanatla bir kaz daha kucaklaşmasına tanık oluyoruz. Oysa bu kez yalnızca eğlenmek değil, kaybettiği sağlığına yeniden kavuşmak için.
 
X