Çocukla Bebeksi Konuşmayın

Sheker

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
11 Nisan 2007
71
0
39
Anne babaların çocuklarıyla bebeksi konuşmalarının yanlış olduğunu vurgulayan uzmanlar, çocuklarda görülen konuşma bozukluğunun aile içi iletişimsizlik, korku ve stresten de kaynaklanabildiğini vurguladı. Konuşurken heyecanlanma, hata yapma, kekeleme, tutukluk gibi sorunların çocukluk ve gençlik çağında sıklıkla karşılaşıldığını ifade eden uzmanlar, sıkıntının sağlık problemlerinden de kaynaklanabileceğine dikkat çekti. Uzmanlar, hata yapmaktan korkmanın heyecanlanmayı ve başarısız olma riskini arttırdığını vurgulayarak, heyecanlanmamak için toplumdan uzaklaşan ve söz almaktan kaçınna kişilerde heyecanlanmanın daha fazla görüldüğü kaydedildi.

'Pu' yerine 'Su'

Anne babaların çocuklarla bebeksi konuşması yanlış bir konuşma şeklinin yerleşmesine sebep olabilir. Yine bazı çocuklar küçük yaşlarda şifreli konuşma dediğimiz bir konuşma şekli geliştirirler. Mesela suya “mu” derler kapıya “pu” derler. Bu durumda anne babanın çocuğun söylediğini hemen anlaması çocukta o kelimenin yanlış olarak yerleşmesine sebep olabilir. Çocuk yanlış telaffuz ettiğinde “Efendim, anlayamadım?” diye sakin bir ses tonuyla sorulması, çocuğun kelimeyi yanlış telaffuz ettiğini fark etmesini sağlar. Sonra yavaşça nasıl doğru telaffuz edeceği söylenir; fakat ısrar edilmez. Bu durumlarda çocuğa gülünmemesi gerekir. Bazı çocuklar çok hassas olup alay edildiğini zannedebilir ve güven eksikliği duyabilirler. Konuşma bozukluklarında genetik sebeplere ilaveten çocuk ve gencin geçirdiği stresler, korkular, baskı, aile içi ilişkilerin zayıf olması çok etkilidir.

Stres yapmayın

Konuşmada tutukluk, kekeleme, yanlış kelime konuşma, bazı psikolojik sebeplere bağlı olarak sonradan da ortaya çıkabilir ve tedavi edilebilir problemlerdendir. Nihat 15 yaşında bir gençtir. Toplum içinde konuşmak isterken elinin ayağının birbirine dolaştığını, kekelediğini söylemektedir. “Sadece ilk kelimenin çıkmaması beni sıkıyor. Bir süre daha konuşup tekrar duraklarsam aynı şey oluyor. Bazı harflerle başlayan kelimeleri daha rahat söyleyebiliyorum.” demektedir.

Nefes alma tekniklerini kullanın

Stres kişinin biyokimyasal dengesinin bozulmasına ve beyne yeterli oksijen gitmemesine sebep olur. Konuşma problemlerinin büyük bir kısmı psikolojik problemlerin çoğunda olduğu gibi çocukluktan gelen sebeplerin yanı sıra doğru nefes almama ve kasları çok fazla sıkma (gerilim) ile de ilgilidir. Akciğerlerin bütünüyle değil sadece üst kısmıyla nefes almak konuşma bozukluklarında olumsuz şekilde etkili olmaktadır. Bu sebeple yüksek sesle kitap okuma hatalı telaffuz edilen kelimeleri doğru telaffuz etme çalışmaları yanında doğru nefes alma egzersizlerinin de yapılması gerekir.

Kişilk yapısı da önemli

Kişilik yapısı da konuşma problemlerinde etkilidir. İçe dönük kişiler toplumdan uzak olmayı tercih ederler. Depresyon vb. nedenler içe dönüklülüğü artırır. Kişi toplumdan uzaklaştıkça konuşmamaya, toplum içinde heyecanlanmaya başlar. Güven eksikliği, hata yapma endişesi, başka sebeplerle birleşerek sosyal fobiye dönüşebilir ve profesyonel yardım ve psikiyatrik tedavi gerektirebilir.
 
X