Davranış Bozuklukları Kızımın Tikleri Var,Çatlıycam..

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Benim kızımda da aynı sorun var gözlerini kırpıyor özellikle TV izlerken yapıyor tvyi yasakladim ona söylemeye korkuyorum konuşursam daha fazla olurmu diye şimdide sıkma başladı gözlerini sıkıyor sizce geçermi ne yapmalıyım sürekli aklimda bu soru neyapmaliyim
 
Çocuklarda tekrarlı davranışlar / tikler olduğunda bir çocuk doktoru gördükten sonra fiziksel sorun kalmadığı anda halen devam ediyorsa mutlaka çocuk ergen psikoloğu görmelidir. Bağırmak kızmak gibi eylemler bu tekrarlı davranışları ya da tikleri yapmasını engellemeyeceği gibi daha da arttırabilir. Bu nedenle görmezden gelmek, o anda dikkatini başka bir şey ile dağıtmak daha doğru olacaktır.
 
Çocuklarda tik ve takıntılı davranışlar birbirine çok karışıyor. Obsesif davranışlar yani takıntılar 2,5 - 6 yaş arası oluşabiliyor. Çocuğunuzu doktora vs götürdünüz organik sebep çıkmadıysa lütfen çocuk ergen terapistinden hızlıca destek alınız.
Evde çok duygusunu ifade edemeyen, etmesine müsaade edilmeyen, olumsuz duygu sergileyince aileden tepki gören, yaptığı bir davranış için kendini suçlu hissetmesi sağlanan çocuklarda takıntılı davranışlar sıklıkla olur. Babanla böyle konuşma, annene bağırma bak senin için neler yapıyor?, beni üzdün ( bu da suçlama içerir), ağlama bunda ağlanacak ne var? babaannene git deme ne biçim konuşuyorsun seni seviyor vs vs.... yani çocuk olumsuz bir duygu yaşadığında ebeveynlerden gelen mesaj bu duyguyu yaşadığı için kendini suçlu hissetmesi ise çocuk duygularını bastırma yoluna gidecektir. Zamanla da iyi kötü hiçbir duyguyu fark etmemeye, yaşamamaya başlayacaktır. Çocuğun ne hissettiği önemli değildir hep ne hissetmesi gerektiği ifade edilirse Bu da içerde sıkışan duyguların, ifade edilemeyen duyguların dışarı takıntılar olarak yansımasına sebep olabilir. Bir yüz hareketi vücut hareketi, bir davranışı sıklıkla ilgisiz zamanlarda tekrarlı olarak yapmak, birkaç kere ışıkları açıp kapatmak, gözleri kırpmak, saç düzeltmek gibi her şey olabilir. Bu şekilde bir durumda tik mi obsesif bir davranış mı bir psikolog mutlaka görmeli ve eğer obsesif bir davranışsa ileride Obsesif kompulsif bozukluk olmaması adına hızlıca terapi alması çok iyi olur.
 
X