Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mutfağı

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.898
597.562
42
GÜNEYDOĞU ANADOLU MUTFAĞI
turk-mutfagi%2011.jpg


Güneydoğu Anadolu mutfağında buğday ve bulgur en çok kullanılan malzemelerdir. Bunun yanında nohut, mercimek, pirinç gibi bakliyat da yaygın olarak kullanılır. Süt ürünleri ve kırmızı et, bölgenin diğer önemli mutfak malzemeleridir. Kırmızı et olarak daha çok koyun eti tercih edilir. Bu besin ürünleri değişik baharatlar, acılı ve salçalı malzemelerle karıştırılarak çok çeşitli yemekler yapılır. Bölge mutfağı Türkiye’de kebap türleri, çiğ köfte ve lahmacunla simgeleşmiştir. Etli-bulgurlu köfteler, kebaplar, çorbalar, etlisebzeli yemekler bölge mutfağının zengin yemek çeşitlerini oluşturur. Yoğurdun pişirilerek et, sebze ve tahılla karıştırılmasıyla yapılan yemek çeşitlerine rastlanır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi mutfağında çörek ve ekmek çeşitleri, pekmezden elde edilen yiyecekler, tatlılar, piyaz ve salatalar her kentte değişik biçimlerde yapılır. Bu durum beslenme tarzının “üretilenin tüketilmesi” şeklinde olması ile bağlantılıdır.

Et ve Et Yemekleri

images



Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hayvancılık temel geçim kaynaklarından biridir. Bu durum bölge mutfağında et ürünlerinin yaygın olarak tüketilmesine yol açmıştır. Güneydoğu Anadolu’da yapılan kebaplar lezzetinden dolayı Türkiye’nin hemen her yerine yayılmıştır. Kebaplık etler, baharatlar ve acılı-ekşili karışımlarla terbiye edilir ve daha çok kömür ateşinde pişirilir. Kebap olarak pişirilen et, kıyma ve kuşbaşı olarak kullanılır. Kebaplar, sebzeli, meyveli ve sade olarak pişirilebilir. Bölge mutfağında et, sebze ve meyvelerle karıştırılarak yahni ve dolmalarda da bolca kullanılır. Bölgede pişirilen belli başlı kebap türleri şunlardır: Kemeli tike kebabı, yenidünya kebabı, patlıcan kebabı, yoğurtlu kebap, büryan, haşhaş kebabı, soğanlı kebap, domatesli kebap, alinazik. Belli başlı etli yemekleri ise kelle paça, incik haşlaması, paşa köftesi, frenk tavası, soğan tavasıdır.
Pilavlar


Güneydoğu Anadolu bölgesi’nin mutfağında buğday ve buğday ürünleri çok önemli bir yer tutar. Pilavlar bölge mutfağının vazgeçilmez yemeklerini oluştururlar. Bölgede pişirilen pilavlardan bazıları duvaklı pilav, şehriyeli pilav, mercimekli pilav, ciğerli pilav, meyhane pilavı, firikli pilav, mığrıbi pilavıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bütün
kentlerinde yapılan çiğ köfte ve içli köfte de yörenin sembolü haline gelmiş İç pilav yemek türlerindendir.



Çorbalar
toyga-corbasi-360x270.jpg
kellebeniye.jpg



Bölge mutfağında bulgurla ve mercimekle pişirilen çorbalar yaygındır. Ayrıca yoğurtlu çorbalar da Güneydoğu Anadolu mutfağında önemli bir yer tutar. Çorbalar sade suyla olduğu gibi, sütlü, ayranlı ve et sulu olarak da pişirilir. Lebeniye, alaca çorba, ezo gelin çorbası, dövmeli alaca çorba, yoğurtlu çorba, börek çorbası, keme çorbası, şiveydiz çorbası, tarhana çorbası bölgede pişirilen belli başlı çorba türleridir.






İsot ve salça

caps_t1.jpg


Şanlıurfa’nın ünlü kırmızı pul biberi isot, yemeklerde çok kullanılır. Domates ve bibersalçasının da yöre mutfağında önemli yeri vardır.






Tatlılar

turk-mutfagi.jpg


Güneydoğu Anadolu’nun üzüm yetişen bölgelerinde üzümden elde edilen tatlı çeşitleri oldukça fazladır. Üzüm suyuna elma, ayva ve kış kabağı gibi meyveler katılarak reçel yapılır. Ayrıcaüzüm suyundan pestil ve sucuk gibi tatlılar da üretilir. Bölgede en yaygın görülen tatlı türü baklavadır. Özel günlerde tatlı olarak lokma ve helva yaygın olarak tüketilir. Bölge mutfağında sütlü tatlılar da geniş bir yer tutar. Tene helvası, top helvası, nişe bulamacı, şıllık, şöbiyet, bülbül yuvası, dolama, fıstık ezmesi, fıstıklı kadayıf, burma kadayıf, nuriye tatlı, zingil, revani, halbur hurma, küncülü akıt, şekerli leblebi, Mardin badem şekeri yörenin tatlılı yiyecek türlerini oluşturur.


Mırra

179043.jpg



Hazırlaması zor ve uzun, yöreye has bir kahve çeşididir. Meyan kökünden elde edilen meyan şerbeti (üstte) serinletici bir yaz içeceğidir.




Şabut balığı

Büyük pullarla kaplı, iki çift bıyığı bulunan, kuyruk yüzgeci çatallı bir tatlı su balığıdır. 25-50 cm. uzunluğundadır. Sırtı koyu kahverengi, karnı kirli sarıdır. Beyaz etli, Dicle ve Fırat nehirlerinin en lezzetli balığıdır. Atatürk Barajı'nda üretimine başlanılmıştır.


g%C3%BCneydo%C4%9Fu-anadolu-y%C3%B6resel-yemekler.jpg


MARDİN YEMEKLERİ

Başlıcaları; Sembusek, Kızarmış İçli Köfte(irok), Kaburga Dolması, Zerde, Mercimekli Köfte (Bello), Çoban Çorbası (Lebeniye), Kavurma, Mevlüt Çöreği (Kliçe), Acı Kahve (Mırra), Kuzu Dolması, Tava Yemeği (Güveç), Şehriyeli Bulgur (Bırgıl), Mumbar Dolması, Patlıcan Kebabı (Maldum)

Bir çok kavimlere ev sahipliği yaptığı ve kervan yollarının kesiştiği bir noktada olması sebebi ile Mardin’deki yemek kültürünü de geliştirmiş ve yemek çeşitlerini de çoğaltmıştır. Güney ve Doğu Anadolu’nun bol baharlı, yağlı beslenme özelliği Mardin’de de görülmektedir. Yörenin en meşhur yemekleri, daha ziyade köylerde yapılmakla birlikte merkezde de yapılmaktadır.

Et ve süt ürünlerine hemen tüm yemeklerde rastlanır. Sebzenin beslenmedeki yeri oldukça sınırlıdır. Pazardan sağlanan biber, patlıcan gibi sebzeler kurutularak, domates de salça yapılarak kışa saklanır. Kavurma, sucuk, üzüm sucuğu yanında evde hazırlanan kışlık yiyeceklerin başında bulgur ve şehriye gelmektedir. En yaygın yiyeceklerden çiğ köfte ve pilavın ana öğe olması, bulguru beslenmede ön plana çıkarmaktadır. Çorbalık olarak hazırlanan dövme yanında, kullanım alanlarında bulgur çeşitlilik gösterir. Ayrıca acı kahve içme ve ikram etme geleneği Güneydoğu Anadolu illerinin bazılarında gelenek halindedir. Çoğu kez mevlüt, doğum, tebrik ve yaş günlerinde ikram edilir.

ŞANLIURFA YEMEKLERİ

Urfalılar asırlardan bu yana damak zevkinin en güzel örneklerini veren zengin çeşitte yemeklerle beslenmesini bilmişlerdir. Yöre yemeklerinin lezzetleri yanında besin değerleri de çok yüksektir. Yemek yapma becerisinin yanında yaptıkları yemekleri misafirleriyle paylaşmak geleneği bütün Anadolu insanına mahsus bir özelliktir. Ancak Urfalıların misafir sevme özelliğinin, hiç bir öğün misafirsiz yemeğe oturmayan Hz. İbrahim (A.S.)dan geldiği söylenmektedir. Halil İbrahim Sofrası herkesce bilinen bir deyimdir. Urfalılar bugün de misafir ağırlamak ve onlara çeşitli yemekler ikram etmekten büyük zevk duymaktadırlar. Toplu yemek yemenin verdiği hazzı tatmış bu insanlar, yaptıkları her türlü toplantıyı başta çiğköfte olmak üzere zengin yemek çeşitleriyle süslemişlerdir.

Urfada yemek yer sofrasında yenir. Sofrada önce büyükler yemeğe başlar, küçükler onları takip eder. Oburluk hiç bir zaman benimsenmeyen bir davranıştır. Yemek yeme sırasında konuşulmaz, kaşık sesi duyulmaz. Sofrada misafirin ulaşamadığı yemekler misafire ikram edilir, ısrarda bulunulur. Ev sahibi sofraya oturmaz, hizmet eder, misafir çok ısrar ederse sofraya oturur. Erkek misafirler ayrı, kadın misafirler ayrı sofralara otururlar ve böylece herkesin daha rahat etmesi sağlanmış olur. Yemeğin sonunda sofra duası okunarak kalkılır.

Çorbalar
Ayran çorbası, hamurlu, pıt pıt, sarı şorba.

Yemekler
Çağala aşı, pakla aşı, hıttı bastırması, soğan tavası, su kabağı, bütün balcan, sarımsak aşı, kaburga, isot çömleği, bamya çömleği, acır annaziği, sac kavurması, tatlı bamya, erik tavası, lolaz dürmüğü, saca basma, döğmeç, ekmek aşı, kenger aşı, semsek, has (marul) dolması, mimbar, acır bastırması, soğan tavası, ağzı açık, ağzı yumuk, pendirli ekmek, elma aşı, masluka, lebeni, boranı.

Pilavlar
Kuzu içi, duvaklı pilav, üzlemeli pilav, meyhane pilavı, firikli pilav, ciğerli bulgur pilavı, baklalı bulgur pilavı, mığrıbi pilav.

Köfteler
Basma köftesi, aya köftesi, lıklıkı köfte, dolmalı köfte, köfteli erik, tiritli köfte, yuvalak, kıyma, yumurtalı köfte, mercimekli köfte, firenkil köfte, yağlı köfte, etli köfte (çiğköfte).

Kebaplar
Kıyma kebabı, patatesli kebap, haş haş kebabı, kemeli kebap, tike kebabı, kazan kebabı, tepsi kebabı, kemeli tas kebabı, balcanlı kebap, soğanlı kebap, müftehi tas kebabı, frenkli (domatesli) kebap, ciğer kebabı.

Salata ve Cacıklar
Kemeli cacık, bostana, zeytun bostanası, koruk salatası, pencer cacığı.

Tatlılar
Peynirli kadayıf, katmer, daş ekmeği, aşır aşı, palıza, fakir şıllığı, şıllık, haside, küncülü akıt, kuymak, zingil, zerde, kadı beyni, pendirli helva, un bulamacı, palıza.

Urfa Mutfağının En Önemli Menüsü

Çiğ Köfte
Çiğköftenin en önemli ve hazırlanması çok zahmetli olan baş malzemesi kuru isot denilen kırmızı pul biberdir. Hemen hemen her Urfalı aile, senede 200 400 kğ. kırmızı taze biberi ayıklayıp özel metotlarla kurutup döverek kuru isot haline getirir. Kuru isot, sadece çiğköfte de değil, köftenin diğer çeşitlerinde, lahmacunda ve diğer yemeklerde bolca kullanılır.

Çiğköftenin Doğuş Öyküsü
Hz. İbrahim döneminde yaşayan bir Urfalı avcı, avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister. Hanımı evde odun bulunmadığını söyler. Çevrede toplanacak bir tek dal dahi kalmamıştır. Zira Nemrut, Hz. İbrahimi ateşe atmak için yakacak ne varsa toplattırmıştır. Avcı, hanımından bir çare bulmasını ister. Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan bir miktar yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taşla ezmeye başlar. Sonra ezilmiş eti bulgur, biber tuzla karıştırarak yoğurur. Yeşil soğan, maydanoz ekler. Böylece Urfanın o leziz ve tadına doyum olmaz çiğköftesi meydana gelir. Hz. İbrahimin ateşe atıldığı günden bir hatıra da bu yemek kalır.

GAZİANTEP YEMEKLERİ

Türk ve dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Nine den toruna bir miras titizliği ile öğretilen yemeklerin ve tatlıların yapımında kullanılan malzemelerin seçimindeki titizlik, hazırlama ve pişirmede gösterilen beceri, yemeklerin yapımında kullanılan ve yemeklerde değişik tat ve lezzet veren baharatlar, salçalar, soslar ve karışımlar, Gaziantep yemekleri ve tatlılarının şöhrete kavuşmasına ve aranılan damak tadı olmasına neden olmuştur.

Gaziantep yemeklerinin tüm yemek pişirme teknikleri cömertçe kullanılmıştır. (haşlama, ızgara, tava, sote, kavurma, tencere yemeği, fırın yemekleri vb.) Ayrıca yörede yetişen tüm meyve ve sebzeler Gaziantep mutfağında hak ettiği yeri almıştır. Gaziantep yemeklerinin başlıcaları şunlardır.

Köfteler
İçli Köfte, Çiğ Köfte, Ekşili Ufak Köfte, Malhıtalı (Mercimekli)Köfte, Yoğurtlu Ufak Köfte, Akıtmalı Köfte , Yağlı Köfte, İç Katması (Kısır)

Kebaplar
Kuşbaşı Kebabı , Kıyma Kebabı,Patlıcan Kebabı,Soğan Kebabı, Simit Kebabı, Yoğurtlu Kebap, Sebzeli Kebap, Yeni Dünya Kebabı

Çorbalar
Dövmeli alaca çorba, Yoğurtlu dövme çorbası, Tarhana çorbası, Beyran çorbası

Ev Yemekleri
Yoğurtlu soğan yahnisi, Patlıcan musakka, Pirpirim aşı, Börk aşı, Mıcırık aşı, Doğrama, Kabaklama, Boranı ve Sarımsaklı bakla, yuvarlama

Tavalar-Kavurmalar-Kızartmalar
Saçma tavası, Sarımsak tavası, Domates tavası, Bakla ve Fasulye tavaları, Et kavurması (Topaç), Ciğer kavurması, Et kızartması

Dolmalar-Sarmalar
Karışık dolma, Patlıcan dolması, Biber dolması,Kabak dolması, Firikli acur dolması, Zeytin yağlı patlıcan ve Biber dolması, Mumbar Dolması, Bulgurlu Yaprak Sarması, Pirinçli ve Zeytinyağlı Yaprak Sarması, Lahana Sarması, Pancar Sarması.

Pilavlar
Özbek Pilavı, Havuç Aşı, Etli Dövme Pilavı, Firik Pilavı, İç Pilav, Mercimekli Pilav, Çağla Aşı , Kömeç (Buğulama)Aşı.

Hamur İşleri
Lahmacun (Gaziantep Usulü), Peynirli Pide, Pişi Böreği, Yeşil Zeytin Böreği, Peynir, Çökelek ve Lor Semseği

Piyazlar- Salatalar ve Cacıklar
Maş Piyazı, Fasulye Piyazı, Loğlaz Piyazı, Patates Piyazı, Yeşil Zeytin Piyazı, Çoban Salatası, Domates Salatası, Koruk Salatası ve Salatalık Cacığı

Tatlılar ve Pastalar
Baklava, Kurabiye, Burma Kadayıf, Fıstıklı Kadayıf, Aşure, Zerde, Sütlaç, Bastık, Nişe Helvası, İrmik Helvası, Kuymak , Kaygana, Şıllık (akıtma), Kerebiç, Mayanalı Kahke, Hedik.

Bazı Özel Kahvaltılıklar
Katmer, Kaymak, Muhammara, Yeşil Zeytin Ekşileme, Tarhana Eritmesi

DİYARBAKIR YEMEKLERİ

Diyarbakırda yemekler genellikle bol acılı ve yağlıdır. Yöremizde geleneksel yemek çeşitlerinde etin özgün bir yeri vardır. Anadolunun çoğu yerinde olduğu gibi yiyecekler kurutularak kışın saklanıp çeşitli yemekler yapılır. Kışın saklanan yiyeceklerden peynir ve çeşitleri, üzümden yapılan pestil, pekmez etten ise kavurma, sucuk gibi yiyecekler vardır. Diyarbakır bölge mutfağının merkezidir.

Meftuneler
Patlıcan Meftunesi, Kabak Meftunesi, Kenger Meftunesi

Dolmalar
Etli eşkili dolma(Sumaklı), Etsiz zeytinyağlı dolma, Kibe Mumbar

Zahire Yemekleri
Bulgur Pilavı, Belluh, İçli Köfte, Lapa, Hıllorik, Pıçık, Sığma, Lebeni (ayranlı çorba), Duzaklı Pilav, Kibe Kudur, Keşkek, Habenisk

Kırsalda Yenen Yemekler
Sörün, Mallez, Mastav
ALINTIDIR...
 
Son düzenleme:
Canım bende güneydoğuluyum evet birden acıktım.:) evet yemeklerimiz acılı ve etli olur.dolmamız da mesurdur.sac ekmeği.buryanımızda offfffffffffffff acıktım.
 
İÇLİ KÖFTE
$icli_kofte_kalori_1.jpg
Malzemeler:

  • 1 Kilogram Bulgur
  • 250 Gram Çiğ Köftelik Et
  • 4 Adet Kuru Soğan
  • 1 Kilogram Kıyma
  • Yeteri kadar Tuz
  • Yeteri kadar Karabiber
  • Yeteri kadar Pulbiber
Yapılışı:
Bulguru 1 saat önceden ıslatın
Kıymayı yağda kavururken tuz ve içine 2 soğan doğrayın
Bulgura çiğköftelik et, soğan, baharatları ekleyerek macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun
Cevizden daha büyük bir parça alarak işaret parmağınızla incelterek oyun
Kavurduğunuz kıymadan bir yemek kaşığı alın ve içine koyun
Yağı fritizöde kızdırın ve hazırladığınız köfteleri kızartın
Afiyet olsun
ALINTIDIR..
KAYNAK:resimli yemek tarifleri
 
vazgeçilmezim içli köfte ay canım istedi :KK56:
anamın yaptığı içli köfteleri özledim :KK19:
 
AĞZI AÇIK HAMURU

$agzi_acik_boregi_diet_1.jpg
Malzemeler:

  • 2 Su Bardağı Un
  • 300 Gram Haşhaş Yağı
  • 3 Adet Patates
  • 2 Adet Kuru Soğan
  • Yeteri kadar Su
  • Yeteri kadar Karabiber
  • Yeteri kadar Nane
  • Yeteri kadar Tuz
Yapılışı:
Böreğin harcı için patatesleri yıkayıp haşlayın ve bir kaşıkla döverek ezin.
Soğanları bir Borcam tencerede yağ ile kavurup patatesin üzerine dökün.
Bu harcın içine tuz, nane ve karabiber serptikten sonra, bir kenara koyup bekletin.
Unu eleyip tuz ve su ile yoğurarak hamur yapın. 10-15 dakika dinlendirip 4 parçaya kesin ve tekrar yoğurun.
Her parçayı oklava ile açıp, her yufkaya yağ ile karıştırılmış haşhaş sürün.
Dörde katlayıp tekrar açın, yine yağlayıp büyük kareler halinde kesin.
Her kareye harcını koyup karşılıklı kenarları üst üste kapatın. Uçlar açık kalmalı.
İçini yağladığınız borcam kare fırın tepsisine koyup üzerlerine haşhaş yağını sürün.
180 c’ye getirilerek önceden ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin.
Afiyet olsun
ALINTIDIR...
KAYNAK:resimli yemek tarifleri
 
BEYRAN

$Beyran.jpeg

Malzemeler:

  • 1 Kilogram Kemikli Gerdan
  • 300 Gram Pirinç
  • 100 Gram Yaprak Biber
  • 100 Gram Tuz
  • 50 Gram Karabiber
  • 10 Diş Sarımsak
  • 100 Gram İç Yağı
Yapılışı:
Bir tencerede et suyla yüksek ateşte kaynara çıkıncaya kadar kaynatın
Bu arda etin kefini alın.
Kaynara çıkan etin ateşini kısın ve haşlanıncaya kadar kaynatmaya devam edin
Bir başka tencerede 300 gr. pirinç haşlayın,
15 dk. sonra haşlanmış pirinçleri 5 porsiyon olacak şekilde tabaklara koyun
Pirinç üzerine 200 gr. et, et suyu, sarımsak, yaprak biber, tuz, karabiber koyun ve limon sıkın
Kaynayıncaya kadar ısıtın ve servise sunun
Afiyet olsun
ALINTIDIR...
 
URFA KATMERİ
$urfa_katmeri_yiyecek_1.jpg
Malzemeler:
  • 1 Çorba kaşığı Sıvıyağ
  • 5 Su Bardağı Un
  • Yeteri kadar Su
  • Yeteri kadar Tuz
  • Yarım Paket Margarin (İçi İçin)
  • 3 Çorba kaşığı Tahin (İçi İçin)
Yapılışı:
Unu geniş bir kaba koyun, tuz ilave edin
Ortasını açın ve suyu yağı dökün
Yumuşak hamur hale gelinceye kadar yoğurun
Ceviz büyüklüğünde kesin ve oklava ile açın
Margarini eritin ve tahinle birlikte karıştırın yufkaların üstüne sürün
Yufkayı rulo şeklinde yapın ve kendi etrafında döndürün
Dolapta 1 saat bekletin
Katmeri sac veya teflon tavada pişirin
Sıcak servis yapın
Afiyet olsun
ALINTIDIR.
 
LEBENİYE ÇORBASI

$lebeniye_corbasiantep_150x150.jpg
Malzemeler:

  • Yarım Kilogram Hindi But Kuşbaşı
  • 1 Su Bardağı Nohut
  • Yarım Su Bardağı Pirinç
  • Yarım Kilogram Yoğurt
  • 1 Çay Bardağı Zeytin Yağı
  • 3 Çorba kaşığı Tereyağı
  • 3 Çorba kaşığı Kuru Nane
  • Yeteri kadar Tuzot
Yapılışı:
Nohutu akşamdan ıslatın. Yıkayıp hindi etleriyle birlikte 4 su bardağı su ekleyip haşlayın. Pirinci ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Yoğurdu çırpıp zeytinyağı ile ateşte pişirin. Yavaş yavaş karışıma ekleyin. Tuzotu ekleyin, ateşten alın. Tereyağını kızdırıp naneyi katın. Çorbanın üzerine gezdirip, servis yapın.
ALINTIDIR.
 
YARPUZ BOSTANASI
$yarpuz_bostanasi_kalori_1.jpg

Malzemeler:

  • 250 Gram Su Yarpuzu
  • 1 Su Bardağı Nar Pekmezi
  • 3 Adet Kuru Soğan
  • Yeteri kadar Pulbiber
  • Yeteri kadar Tuz
Yapılışı:
Su yarpuzu yıkanır ve ince ince doğranır.
Soğanlar ince ince doğranır,
Su yarpuzu, soğan ve nar pekmezi karıştırılır
Tuz ve biber eklenerek karıştırılır
Soğuk servis yapılır.
Afiyet Olsun...
Alıntıdır...
 
MEFTUNE
$meftune_diet_1.jpg

Malzemeler:
  • 1 Kilogram Kuzu Eti
  • 2 Kilogram Patlıcan
  • 1 Kilogram Domates
  • 2 Çorba kaşığı Sumak
  • 1 Su Bardağı Su
  • Yeteri kadar Tuz
  • Yeteri kadar Pulbiber
Yapılışı:
Kuşbaşı eti tuzla ovalayın ve tencereye yayın
2 kaşık sumak ve bir bardak su ekleyin ve 15 dk dinlendirin
Suyunu iyice süzün(suyu dökmeyin) ve patlıcanları küp şeklinde doğrayın
Patlıcanları tuzlu suda bekletin
Domatesleri soyduktan sonra küp şeklinde doğrayın
Patlıcan ve domatesleri etin üstüne dizin üstüne etin süzülen suyunu, tuz ve pul biber ilave edin
Tepsiyi kapatın ve orta ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirin
Afiyet olsun.

ALINTIDIR.
 
meftune
Eki Görüntüle 792012

malzemeler:
[lıst]
[*]1 kilogram kuzu eti
[*]2 kilogram patlıcan
[*]1 kilogram domates
[*]2 çorba kaşığı sumak
[*]1 su bardağı su
[*] yeteri kadar tuz
[*] yeteri kadar pulbiber
[/lıst]


alıntıdır.

canım memleketten misafirim vardı 2 gündür+bu gün onları gezdirmek için darıcaya gittim.6 dan sonra evi temizledim yani anlayacağın çok yorgum.ama beni kaldırdın yaaa dolaba nasıl bakım orda memeleketten gelen biber salçasını nasıl yedim bilmiyorum:)))))))))))
 
Son düzenleme:
BAKLAVA
$gaziantep_baklavasi.jpg
Malzemeler

• 2 adet yumurta
• 1 çay bardağı süt
• 1 çay bardağı sıvıyağ
• 2 yemek kaşığı sirke
• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
• ½ çay bardağı su
• Aldığı kadar baklavalık un

İçi İçin:

• Çekilmiş antep fıstığı ya da ceviz

Üzeri İçin:

• 150 gr tereyağı

Şerbeti İçin:

• 5 su bardağı şeker
• 4 su bardağı su
• 1 dilim limon

Açmak İçin:

• Nişasta

Yapılışı

1. Derin bir kaba yumurtaları kırıp, sütü, sıvıyağı, sirkeyi ve suyu ekleyerek iyice çırpın.
2. 1 yemek kaşığı limon suyunu, 14 yemek kaşığı tepeleme unu, bir tutam kabartma tozunu ekleyip hamuru yoğurun.
3. Hamuru 45 bezeye bölüp, çay tabağı büklüğünde açın.
4. 10’ar adet üst üste koyup tekrar tepsi büyüklüğünde açın.
5. Tepsiyi yağlayıp açılan yufkayı serin fakat her açılan beze arsına bol nişasta eklemeyi unutmayın.
6. Bu işlemi tüm bezeler bitinceye kadar yapın ve ikinci yufkanın üzerine bol bol fıstık serpip diğer yufka ile kapatın.
7. Tepsi bittikten sonra son yufkayı da serdikten sonra bıçağın tersi ile kenarlarını düzeltin.
8. Baklava şeklinde dilimleyerek üzerine tereyağı sürüp 170 °C fırında nar gibi kızartın.
9. Şerbeti de önceden pişirip, soğuttuktan sonra tepsiye dökün.
10. Üzerini yine Antep fıstığı ile süsleyerek servis yapın.

ALINTIDIR...
 
canım memleketten misafirim vardı 2 gündür+bu gün onları gezdirmek için darıcaya gittim.6 dan sonra evi temkimse bizledim yani anlayacağın çok yorgum.ama beni kaldırdın yaaa dolaba nasıl bakım orda memeleketten gelen biber salçasını nasıl yedim bilmiyorum:)))))))))))
Afiyet olsun canım:KK56::KK16:Memleketini aklına getirdiysem ne mutlu bana:KK19:
 
X