Bebek Beslenmesi Hiç Düsündünüzmü Anneler Bebeklerini Niye Sallar?

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

Sheker

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
11 Nisan 2007
71
0
39
Bir haftalik bebekler günün yaklasik yüzde 80'ini kisa araliklarla uyuyarak geçirirler. Bir aylik olduklarinda, uyku zamanlari günde 3 ila 4 kestirmeye ve 5-6 saatlik kesintisiz bir gece uykusuna dönüserek gittikçe azalir.

Bebeklerin geceleri uykudan uyanmalari annelerin en çok zorlandiklari hususlardan biridir. Günümüzde uzmanlar 'bebek agladiginda karninin tok, altinin kuru oldugundan ve sancisinin olmadigindan eminseniz, yattigi odanin kapisini kapatip yanindan kararli bir sekilde uzaklasin, bir süre sonra sesi kesilip uyuyacaktir' diyorlar.

Annelerin çocuklarini kitaplara bakarak büyütmeye çalistiklari 20. yüzyilin son çeyreginden önce dogan bebekler annelerinin kucaklarinda, ayaklarinda veya bir besikte sallanip uyutularak büyüdüler.

Bebeklerin sallanarak uyutulmalarina, bilim adamlari 'vestibular uyan' adini veriyorlar. Gerçi anneler binlerce yildir bebeklerini salliyorlar ama konu arastirmacilarin daha yeni ilgisini çekiyor. Anneler sallamanin bebegi sakinlestirdiginden ve uyuttugundan eminler ancak uzmanlar bunun ayrica bebegin gelisimine de çok faydali oldugu hususunda dikkati çekiyorlar.

Iç kulak, isitme ve denge organlarini içeren iki bölümden olusur, isitmede hiçbir rol oynamayan ikinci bölüm yalnizca dengeyle ilgilidir. Içi sivi dolu yarim daire biçiminde üç kanaldan olusan bu bölüme 'vestibular labirent' denilir.

Buradaki hücreler, basin en küçük hareketi ile çalkalanan iç-kulak sivisinin çirpintilariyla uyarilarak basin açisal hareketini aninda beyne iletirler. Görme duyusunun da yardimiyla dengenin saglanmasina yardimci olurlar. Çok hizla dönüp aniden durdugumuz zaman, iç kulak kanallarindaki sivi hala dönmekte oldugundan bas dönmesi denilen durum meydana gelir.

Vücut sallanirken gözler sabit bir noktaya baktiginda onlardan beyine hareket olmadigi sinyali gider. Bu iki sinyal arasindaki fark, araba tutmasinda oldugu gibi bir çesit bas dönmesi yaratir ve uyku getirir. Uykunun gelmesi vücut ihtiyaci olarak degil tamamen beyinde olusur. Devamli hareket halinde olan, baska seyle mesgul olan bebegin sallanarak uyutulmasi zordur.

Arastirmalar içkulak vestibular sistemi düzenli olarak uyarilan bebeklerin daha hizli gelistiklerini, daha erken oturup, ayakta durabildiklerini gösterdiler. Salincakta, kucakta veya ayakta sallanan bebeklerdeki reflekslerin uyari almayan bebeklerden daha hizli gelismeleri arastirmacilari bir baska yöne, önemli bir çocuk sorununa yöneltti.

Hiperaktif denilen asiri hareketli, sürekli hayal gören ve yeteneklerini gelistiremeyen çocuklarin vestibular sistemlerinde bazi bozukluklara rastlandi. Yapilan çalismalar, mongoloid olan veya beyin felci geçirmis olan çocuklarin vestibular uyari ile daha iyi gelisebildiklerini gösterdiler.

Arastirmacilarin daha yeni farkina vardiklari bebekleri sallayarak büyütmenin faydalarini anneler insanligin ilk günlerinden itibaren annelik içgüdüleri ile hissetmislerdi. Tabii burada bebegin annesinin kucaginda sallanirken, onun sesi ve kokusu ile duydugu mutlulugun etkisini de unutmamak gerekir.
 
X