Pamukçuk Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.494
596.614
42
bebeklerde-pamukcuk-tedavisi.jpg


Pamukçuk, Candida Albicans türü mantarının ağızda (özellikle dil üzerinde) yerleşmesiyle oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle yeni doğan bebeklerde görülmekle beraber bazı yetişkinlerde de görülür. Pamukçuk, ağızda beyaz ya da koyu beyaz şeklinde benekler şeklinde ortaya çıkan mantar türüdür. Bu mantarlar genellikle ağrı yapmaz, fakat benekler kazındığı vakit biraz kanama görülebilir ve hastalarda biraz yutkunma zorluğu yaşanabilir. Pamukçuk kısmen bulaşıcı bir hastalıktır. Pamukçuğa yakalanmış bir bebek annesinden süt emerken hastalığı annesine bulaştırabilir. Bunun dışında pamukçuk sıklıkla yemek borusuna (özefagus) doğru ilerlemektedir. Pamukçuğa başta bebekler olmak üzere; Takma diş takanlar, kötü ya da rastgele beslenenler, uyuşturucu kullananlar, yeni bademcik ameliyatı olan kişiler gibi bireylerde görülür. Bunun dışında vajina iltihabı olan kişilerle girilen oral sekste de pamukçuk oluştuğu gözlenmiştir.

pamukcuk-belirtileri-189x300.jpg

Pamukcuğun türüne göre tedavi yöntemleri

1. Bebekler: Pamukçuğa yakalanan bebeklerin anneleri de risk altındadır. Çünkü bebek süt emerken anneye meme yoluyla bulaşabilir bu mantar. Bu yüzdendir ki hem anne hem de bebek beraber tedavi olmalıdır. Aksi taktirde anne ve bebek arasında sürekli birbirine enfeksiyon bulaştırma durumu yaşanacaktır. Bu tedavi doktor tarafından önerilen mantar önleyici ilaçlar ya da bebek emzik, biberon kullanıyorsa sirke içeren bir solüsyonla dezenfekte edilir biberon ve emzik.

2. Sağlıklı kişiler veya çocuklar: Pamukçuğu olan sağlıklı kişiler ya da çocuklar; tatlandırılmamış yoğurt, asidik tabletler ya da asidik sıvılar alarak pamukçuğa karşı savaşabilirler. Bu yöntemler pamukçuğu ortadan kaldırmaz fakat vücudumuzdaki normal bakteri florasının eski haline dönmesine yardım eder. Şayet enfeksiyon dirençli ise doktor tarafından mantar önleyici ilaçlar yazılabilir.

3. Bağışıklık zayıflığından kaynaklananlar: Genellikler doktorlar tarafından mantar önleyici ilaçlar tavsiye edilir. Bu ilaçlar pastil, tablet, şurup gibi çeşitlerde olabilir. Fakat bunlardan bazıları karaciğer florasını bozarak çeşitli karaciğer rahatsızlıklarına yol açabilirler.

3f69e93b-dd8c-45e1-affa-08e0186e0ebf.jpg



Pamukçuktan Korunma Yolları


  • Kortikosteroid inhibitörü türü ilaçlar kullanıyorsanız, ilacı kullandıktan sonra ağzınızı çalkalamak ya da dişlerinizi fırçalamanız gerekmektedir.
  • Düzenli doğal yoğurt tüketin. Yoğurtta bulunan bakteriler vücuttaki normal floranın yerine gelmesine katkı sağlayarak bu tür mantarlardan korunma sağlar.
  • Şeker kullanımı ve mantar içeren besinleri azaltın. Bu tür besinler mantarın büyümesini hızlandırmaktadır.
  • Ağız hijyenine dikkat edilmeli ve günde en az 2 kere dişler fırçalanmalıdır.
  • Ara sıra ağzınızı biraz tuzlu sıcak suyla çalkalayın.

Kaynak:bilgin kadın​
 
X