Rahim Çizilmesi Nedir, Neden Yapılır?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Tüp bebek tedavisine başvuran ve daha önceden birkaç kez başarısız tüp bebek denemesi gerçekleşmiş kadınlarda gebelik şansını artırmak için rahim çizilmesi işlemi yapılıyor. Uygulanan tüp bebek tedavisinde sağlıklı yumurta ve spermlerden mümkün olan en kaliteli embriyolar elde edilip anne rahmine transfer edildiği halde tedavi başarısızlık gösterdiyse rahim çizilmesi uygulanıyor. Bu işlemle embriyonun rahme tutunma şansının artırılması planlanıyor. Bazı koşullarda endometrial biyopsi şeklinde de adlandırılan rahim çizilmesi, endometrium diye adlandırılan rahim içi tabakasının ince bir cihaz ile rahim ağzından biyopsi alınması şeklinde gerçekleşiyor.

Rahim çizilmesi nasıl yapılır?



Bebek sahibi olmak isteyenlere uygulanan rahim çizilmesi işleminde, amaç hasarlı rahim dokusunu onarmaktır. Rahim dokusu onarılarak; transfer edilen embriyonun yeni dokulara tutunma ihtimalinin artabilmek amaçlanıyor. Bu konuda yapılan deneyler, çalışmalar, bu işlemin gebelik oranını artıracağını gösteriyor. Zira bu işlem sonucunda embriyonun tutunmasına yardımcı olacak genlerin aktifleşmesi, dolayısıyla da başarılı bir şekilde gebelik elde edilmesi düşünülüyor.

Rahim çizilmesi ağrılı bir işlem midir?

Tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olmak isteyenlere umut olan bu yöntem, anestezi uygulanmadan gerçekleştirilir. Hastaya sadece ağrı kesiciler verilerek yapılan rahim çizilmesinde, kadın belirgin bir ağrı, acı hissetmez. Şimdiye kadar rahim çizilmesi işlemi yapılan kadınların 10’da 6’sı ağrı hissettiğini, ancak onunda çok hafif düzeyde olduğunu belirtmiştir.

Rahim çizilmesi ne zaman yapılır?

Rahim çizilmesi işlemi için en uygun zaman; tüp bebek tedavisi veya dondurulmuş embriyo transferinden 2 hafta öncesidir. Kadının yumurtlama döneminden sonrası, adet kanamasının da başlamasından bir kaç gün öncesi rahim çizilmesi için uygundur. Ancak bunun için en uygun zaman dilimini anne adayının doktoru belirleyecektir.

Rahim çizilmesi tüp bebek şansını arttırabilir!



Rahim çizilmesi uygulamasının, tüp bebek tedavisinde gebelik şansını artırdığı düşünülmektedir. Avrupa İnsan Üremesi ve Embriyoloji Topluluğu’na göre; rahim çizilmesi işlemi doğal yolla ya da aşılama tekniği ile gebe kalmak isteyen kadınlardaki gebelik ihtimalini artırabilmektedir. Elde edilen bu sonuç 1000’den fazla kadın üzerinde yapılan denemelerin bir ürünüdür. Fakat bu konudaki bilimsel çalışmalar devam etmekte ve çok kesin veriler de henüz bulunmamaktadır.

Aynı paralelde 2014 yılında rahim çizilmesiyle ilgili rastgele kontrollü bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışma, daha önceden başarısız tüp bebek denemesi yaşamış 387 ile gerçekleştirilmiş ve rahim çizilmesi işleminin canlı doğum oranını artırıp artırmadığı gözlenmiştir. Araştırmada plasebo grubu ile yapılan karşılaştırmaya göre daha önceden 1 tane başarısız tüp bebek denemesi geçiren kadınlarda rahim çizilmesinin canlı doğum oranında anlamlı bir artışa sebep olmadığı görülmüş. Ancak 2 ya da daha fazla sayıda başarısız tüp bebek denemesi geçiren kadınlarda ise tam tersi olarak canlı doğum oranının arttığı tespit edilmiş.

Bu çalışma çok geniş kapsamlı olmadığından ve çok anlamlı, net sonuçlar vermemekle birlikte, tüp bebek tedavisinde başarıyı artırıcı bir umut olarak görülmektedir.

Rahim çizilmesindeki asıl husus rahim içini hasarlamak!



Amerika’da gerçekleştirilen bazı çalışmaların sonuçları rahim çizilmesi yani rahim içi dokusuna hasar verilmesinin gebelik şansını artırdığı yönündedir. Tüp bebek tedavisinde yumurta, sperm ve elde edilen embriyo gibi tüm koşullar uygun ve hala tüp bebek tedavisi başarısız oluyorsa, bunun sebebi rahim içi dokusuna embriyonun tutunamamasıdır. Hal böyle olunca da tüp bebek tedavisi öncesinde rahim içi problemleri saptamaya ve gidermeye yönelik operasyonlar, rahim içi duvarında bir hareketlilik sağlıyor, kan akımını artırıyor. Bu bağlamda anne adayına verilen vitamin ve ilaç takviyeleri, rahim içi dokusunun normale yakın büyüyebilmesine yönelik tüp bebek tedavileri, tüp bebek tedavilerinde oluşan embriyoların dondurulup daha sonra nakledilmesi gibi işlemler embriyonun tutunma şansını artırmak amaçlıdır. Rahim çizilmesi de zaten aynı paralelde rahim içi dokusunun gebelik için daha uygun hale getirilmesine yönelik bir çalışmadır. Bu işlemde endometrium yaralanır. Tıpkı diğer vücut dokuları gibi rahim içi dokusu da bu yaralanmaya bir tepki vermekte ve en kısa zamanda kendisini iyileştirmeye çalışmaktadır. İşte tam da bu iyileştirme döneminde dokuda oluşan büyüme, iyileştirme ve yapıştırma faktörleri, bir sonraki tüp bebek denemesinde embriyonun tutunma şansını arttırmaktadır.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X