Yaşar Erdinç'in yorumları..


RİSKTEN UZAK DURMAK GEREKİYOR

10 Ağustos 2007

Dün gece Dow Jones yüzde 2.83, S&P500 yüzde 2.96 ve Nasdaq yüzde 2.55 düşüş yaptı. Sebebini biliyorsunuz. Dün seans içi yorumlarda bunu sıkça okudunuz ve tüm basın yayın organlarından izlediniz. Fransa'da BNP Paribas'ın üç tane fonunun ABD'deki mortgage krizi yüzünden ödemelerini durdurduğunu açıklaması önce yavaş sonra da hızlanan sağanak halde düşüşlere sebep oldu.

Dün verdiğim video yorumda da belirttiğim üzere, dış birşokun gelmesi durumunda, özellikle 51 bin seviyesi kritik bir destek seviyesiydi ve aşağı kırılması durumunda stop-loss yapılması gerekiyordu. Nitekim biz bu Paribas haberinin sert düşüşleri müzmin bir halde devam ettireceği beklentisiyle borsa dönüş sinyal sisteminde 51.800 seviyesinde EXIT sinyali verdik. Endeks 49.970 seviyesinden kapandı.

Bugün açılış sonrasında neler olabileceğine ilişkin olarak görüşlerimi Günlük yorum bölümünde okuyabilirsiniz. Burada dah afarklı bir konudan bahsedeceğim.

Görünen o ki ABD'deki mortgage krizi, kredi daralması ya da daha şiddetli deyimiyle kredi çarpması denilen bir olgu ile karşı karşıyayız. Şimdi yeniden kara pazartesi veya kara cuma'dan bahsedilecektir. Bu aşamada yapacağımız bütün tahminlerin yanlış olacağını söylemeliyim. Çünkü bu tür zamanlarda piyasa önüne bir senaryo koyar ve bu senaryoya göre hareket eder. Dün gece dow Jones'un kapanışa doğru yaptığı hareket piyasanın, son gelişmeleri endişe ile izlediğini ve diğer daha kaliteli mortgage'lara da sıçrayabileceğini, daha da kötüsü tüm ekonomiye yayılabileceğinden endişe ettiğini gösteriyor. İşlerin en kötü olduğu noktada ise, bakarsınız FED'den bir açıklama gelir ve herkes felaket senaryoları çizerken, geçen üç günde olduğu gibi bir anda piyasalara bahar havası gelir.

Kısa vadede olacakları kestirmek zor olsa da, şu ana kadar olan gelişmeler, global likidite'nin artık çok rahat olamayacağını gösteriyor. Bu yüzden bu son gelişmeleri ciddiye alıp riskten uzak durmak gerekiyor.

 
Friday, 10 August 2007
BEKLENDİĞİ GİBİ SATICILI BAŞLADIK


Dün tüm dünya borsalarında aşırı satışların yaşandığı bir gün oldu. Sebebi ise son zamanlarda olduğu gibi mortgage krediler oldu. Dün sabah piyasalar açıldıktan yaklaşık 1 saat sonra Fransa' nın en büyük bankası olan BNP Paribas'ın Mortgage Kredilerindeki sorunlar nedeniyle 3 fonunda ödemeleri durdurduğu haberi düştü. Zaten Mortgage konusunda hassas olan piyasalarda bu haberi hemen tepki verdi ve tüm avrupa borsalarında satışlar gördük. Londra' da%1,92, Paris' te %2,17, Almanya' da ise %2 düşüşler gördük. İMKB de dün %4 düşerek 49974 puandan kapadı. Ancak asıl kötü haber dün gece Amerikan piyasalarından geldi ve dün geceyi Dow Jones %2,83 düşüşle kapadı. Bu düşüş Dow Jones un son zamanlarda ki en büyük düşüşü oldu. Bovespa' da bu düşüşlere uydu ve günü %3,28 kayıpla kapattı. Sabah ekrana baktığımızda Asya borsalarınında bu düşüşlerden etkilendiğini gördük. Tokya borsaong borsassı %2,37, Hong Kı %2,85 lik bir düşüşle kapanış yaptılar. Bu gelişmeler üzerine Merkez bankalarının piyasalara müdahele haberleri geldi. Japonya merkes bankası piyasada likiditeyi sağlamak için 8 milyar dolar, Avrupa Merkez Bankası da aynı sebeple piyasaya 120 milyar dolar sürdü. Abd Merkez Bankasının da piyasalara 24 milyar dolar likidite sağladığı duyuruluyor.

Dün 51500 ve 50500 deki desteklerini kıran endekste yön aşağı dönmüş durumda. Bugün endeksin 48500 seviyesini güçlü destek yaparak yeniden 50000 edoğru bir hareketini görebiliriz. Şuan bütün olumsuz beklentilerin hepsi fiyatlara yansımış olduğu için dünküne benzer şekilde sürekli aşağı giden bir trend beklemiyorum. Genelde endeksin 49000 ile 5000 arasında bir kanal oluşturarak bu aralıkta dalgalanma yapmasını bekleyebilriz. Bu gelişmeler sınrasında nakte geçmeyi düşünenler bence şuan ki seviyelerden satış yapmamalılar. Şuan dow jones futureları dünkü seviyenin üzerinde bulunuyor. Bu nedenle yeni bir fon batış haberi gelmediği sürece piyasalar dip oluşturma cabasında olucaklardır. Dolara baktığımızda bu hareketlerin etkisi ile bir yükseliş görüyoruz. Bankalar arasında dolar 1,2950 seviyelerinde işlem görüyor. Tahviller de 17,71 seviyesine yükselmiş durumda. Endekste para çıkışı 12,5 milyon YTL, işlem hacmi ise 250 milyon YTL ye ulaşmış durumda.

Bir sonraki yorum 11,30 verilecektir.

POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 10:30 am
 
Friday, 10 August 2007
48500 DESTEĞİNİN ÜZERİNDE SEYREDİYORUZ


Endeks 48500 desteğinin üzerinde tutunmaya devam ediyor. Dow Jones futureları ve DAX yakından takip ediliyor. Para çıkışı 37 milyon YTL'ye ulaşırken, işlem hacmi 1150 milyon YTL seviyelerinde bulunuyor. Dolar/Yen paritesi 117,56 seviyelerinde seyrediyor. Serbest piyasada dolar %1,65 primle 1,2975'ten, Euro ise %1,20 primle 1,7695 seviyesinden işlem görüyor. Tahvil faizleri %17,80 seviyesinde bulunuyor. Bir sonraki yorum 16:10'da verilecektir.

POSTED BY: Üzeyir DOĞAN AT 03:25 pm
 

PARA ENJEKSİYONU PİYASALARI RAHATLATTI

13 Ağustos 2007


Cuma günü bütün piyasaların morali bozuktu. Avrupa Merkez Bankası ve diğer birçok ülkenin merkez bankaları piyasaya para enjekte etmeye başlayınca, öğleden sonra para piyasaları biraz moral buldu. Fakat özellikle FED'in davranışı bekleniyordu. Bizim piyasalar kapandığı sıralarda ABD piyasaları açıldığında bankalar arası piyasada gecelik borç verme oranları yüzde 6'ya kadar çıktı. Yani nakit bulmakta güçlük vardı. FED ise faizleri 5.25 olarak belirlediği için, bankalar arasında gecelik faiz oranları yükselince, piyasaya 38 milyar dolar para enjeksiyonu yaptı ve faizler 5.25'e geriledi. Belirtmekte fayda var. Bu arada Kanada, İsveç, Danimarka, Japonya ve Hollanda merkez bankaları da piyasaya para enjekte ediyorlardı. Güney Kore diğer bazı ülkelerin merkez bankaları da gerektiğinde likidite sağlayacaklarını belirttiler.

Bu gelişmeler üzeribe ilerleyen saatlerde S&P500'ün içindeki önemli finans kurumlarının hisseleri uzun zamandır ilk defa değer kazanmaya başladı. Bu da hem dow jones'u hem de Nasdaq'ı olumlu etkiledi. Bir önceki köşe yazımı hatırlayacak olursanız, FED'in piyasalara para sağlaması durumunda bir anda havanın tersine dönebileceğini belirtmiştik. Sonuç olarak, kredi piyasalarında ortaya çıkan para kıtlığı ve darlığı, Cuma günü yaklaşık olarak 136 milyar doların uluslararası piyasalara enjeksiyonu sayesinde rahatladı.

Görünen o ki; uzman yorumları da rahatlamış. Yani bu aşamadan sonra yeniden kredi piyasalarında likidite sıkışmasına neden olabilecek bir fon batış haberi gelirse, merkez bankalarının bu likidite sıkışıklığını çözebilecekleri beklentisi yerleşmiş durumda. Bu nedenle de yeni bir kötü haber durumda, piyasalar geçen iki haftada göstermiş olduğu olumsuz reaksiyonu aynı şiddette göstermeyebilir.

Bugün piyasalar açıldıktan sonra, özellikle borsamızın reaksiyonunun, daha önceki günlerde yaşanan türden hızlı yüksek açılış ve daha sonra da bir süre yatay dalgalanma şeklinde olması olasılığı yüksektir. Bu konudaki ayrıntılı teknik analizi "günlük yorumlar" bölümünde okuyabilirsiniz. Fakat unutulmamlı ki, ilk açılış sonrasında piyasalarımız özellikle DAX endeksine olan sıkı duyarlılığını sürdürecektir. Bu nedenle DAX'ı da iyi takip etmek gerekiyor. Geçen haftaki sert düşüşler sırasında piyasadan yoğun ve sert para çıkışları gözlenmedi. Düşüşler sert olsa da para giriş çıkışı ve XAKTIF endeksinin hareketleri, genellikle daha olumluydu.

Sonuç olarak, kredi sıkışması son iki haftada sadece Avrupa ve Amerika'yı etkilerken, Türkiye para piyasalarındaki etkisi zayıf oldu ve gelişmekte olan ülkelere ciddi bir etki yapmadı. Şu an için Avrupa ve Amerika merkez bankaları da gerekirse ekstra likidite sağlayacaklarına dair açıklamalar yaptıkları için, bu hafta piyasalar özellikle geçen haftadan daha kalıcı trendleri sergileyebilirler. En son köşe yazımızda risk almamak gerektiğini belirtmiştik, ama merkez bankalarının bu açıklamaları ve oeprasyonları sonrasında en azından borsada kısa vadeli bir yükseliş olasılığının arttığını ve kısa vadeli pozisyon açılabileceğini belirtebiliriz.

Her ne kadar kredi piyasalarındaki bu türbülans şu an atlatılmış görünüyorsa da, ABD ekonomisi için problemlerin bittiği anlamına gelmiyor. FED likidite sağladı ve sağlayacağına dair sinyaller verdi ama bunun da bir sınırı var. Unutulmamalı ki, FED'in en son toplantısından sonra yapılan açıklamalarda enflasyona vurgu yapılmıştı. Bu yüzden sağlanacak likiditenin sınırsız olduğu düşünülmemeli. Şu an için enflasyona ciddi katkı yapmayacak şekilde likidite sağlanacaktır.

Orta vadeli baktığımızda ise, bu türbülans sonrasında, özellikle ev kredisi almak isteyenlerin hesapları ve ödeme gücü çok daha dikkatli araştırılacaktır. Ayrıca ABD'nin SPK'sı olan SEC (Securities Exchannge Commission), bir araştırma başlatarak, mortgage krizi nedeniyle zarar eden ama bunu gizleyen fonları ortaya çıkartarak, bu krizin hasar boyutunu ölçmeye çalışıyor.

Her ne kadar kredi piyasalarındaki bu türbülans şu an atlatılmış görünüyorsa da, ABD ekonomisi için problemlerin bittiği anlamına gelmiyor. FED likidite sağladı ve sağlayacağına dair sinyaller verdi ama bunun da bir sınırı var. Unutulmamalı ki, FED'in en son toplantısından sonra yapılan açıklamalarda enflasyona vurgu yapılmıştı. Bu yüzden sağlanacak likiditenin sınırsız olduğu düşünülmemeli. Şu an için enflasyona ciddi katkı yapmayacak şekilde likidite sağlanacaktır.

Orta vadeli baktığımızda ise, bu türbülans sonrasında, özellikle ev kredisi almak isteyenlerin hesapları ve ödeme gücü çok daha dikkatli araştırılacaktır. Ayrıca ABD'nin SPK'sı olan SEC (Securities Exchannge Commission), bir araştırma başlatarak, mortgage krizi nedeniyle zarar eden ama bunu gizleyen fonları ortaya çıkartarak, bu krizin hasar boyutunu ölçmeye çalışıyor. Şüphe yok ki, bu gelişmelerin reel ekonomi boyutunda da etkileri olacaktır. Bundan sonra, ABD ekonomisindeki durgunluk veya resesyon sinyalleri daha yakından izlenecektir. Fakat en azından bu hafta rahatlamış piyasaları göreceğiz. Dileriz, çok büyük bir fondan kötü bir haber gelmez. Enjekte edilen paranın etkisiyle bu hafta bu olasılık zayıf görünse de, haberleri izlemekte fayda var.

Sağlıcakla kalınız...

 
Monday, 13 August 2007
PİYASADA TEMKİNLİ AÇILIŞ




Geçen hafta yurtdışı piyasalara Mortgage kredileri bir kez daha damgasını vurdu ve piyasalrda oldukça volatil bir seyir izlenmesine neden oldu. İMKB'de bu gelişmelerden nasibini aldı ve endeks geçen hafta bir önceki haftaya göre yaklaşık 1500 puan geriledi. Haftanın son işlem günü 48500 desteği seviyelerine kadar gerileyen endeksk haftayı 49186 puandan kapatmıştı. Bu haftaya Dow Jones futurelarının ile Asya borsalarının artıda olmasının ve Avrupa borsalarının alıcılı açılacağı beklentisiyle %1,06'lık yükselişle 49707 puandan başlayan endeks, DAX'a gelen satışlardan etkilenerek 49400 seviyelerine kadar çekildi. Piyasaların genel olarak artıda olmasının temel nedeni ABD ve Avrupa merkez bankalarının kredi sıkışmalarına karşılık piyasaya likidite enjekte etmiş olmaları oldu. Bu gelişme şuanki sıkışıklığın giderilmesini sağladığı gibi, bundan sonra oluşabilecek likidite darlıklarında da piyasalara destek verileceği şeklinde algılandı. Bugün için endekste aşağı yönlü oluşabilecek hareketlerde 49200 - 49000 ve altında 48500 seviyelerinin destek oluşturması beklenirken, yukarı yönlü hareketlerde 49800 -50000 ve üzerinde 50500 ve 51000 seviyelerinde dirençler oluşabilir. Güne para çıkışı ve düşük sayılabilecek bir işlem hacmi ile başladık para çıkışı 16, işlem hacmi 240 milyon YTL seviyelerinde bulunuyor. Bankalararası piyasada dolar 1,2876 YTL'den işlem görüyor. Endeksin 49500'ü destek yaparak bu seviyelerde dalgalanmasını bekleyebiliriz. Ben daha iyi bir açılış ve 51 bin üzerinde bir dalganma bekliyordum. Fakat şuana kadarki gelişmeler piyasaların beklediğimizden daha fazla tedirgin olduğu anlaşılıyor.

POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 10:40 am
 
Monday, 13 August 2007
SIKIŞIK SEYİR DEVAM EDİYOR


Endeks 200 puanlık çok dar bir bantta işlem görmeye devam ediyor. Piyasa hala yeteri kadar güven kazanmış değil. 49500 önemli destek seviyemiz olacaktır. Yukarı yönlü hareketlerde ise 50500 - 51000 aralığı direnç bölgesi olarak verilebilir. Dax ve Dow futurelarında da yatay bir hareket söz konusu. Dax % 1,14, Dow futureları ise %0,60 yukarıda seyrediyor. Döviz piyasasına bakarsak dolar 1,2835, euro ise 1,7535 seviyesinden işlem görüyor. Endekste para çıkışı 19,5 milyon YTL, işlem hacmi ise 344 milyon YTL ulaşmış durumda.

Bir sonraki yorum 14,30 da verilecektir.

POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 11:30 am
 
Monday, 13 August 2007
KARARSIZ SEYİR


Piyasadaki kararsız seyir devam ediyor. ABD futureları ve DAX'ta da aynı karasız seyri görüyoruz. Piyasalar açsından önemli bir gelişme dolar/yen paritesinin seyri. Sabah saatlerinde 117,67 seviyelerine kadar gerileyen parite, şu sıralar 118,10 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar/yen paritesi piyasalar açısından dikkatle izlenmeye devam ediliyor. 117,80 seviyesi hala krtik bir seviye olma özelliğini koruyor. Para çıkışı 22 milyon YTL seviyelerine ulaşırken, işlem hacmi 545 milyon YTL seviyelerinde bulunuyor. Bir sonraki yorum 15:20'de verilecektir.

POSTED BY: Üzeyir DOĞAN AT 02:35 pm
 

GÜL TEK ADAY... ve SON GELİŞMELER

14 Ağustos 2007


Dün flash haberler geçti ve Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı için tek aday olduğu açıklandı.

Şimdi sayın Gül gidip diğer partilerle görüşerek destek isteyecek.

CHP "hoşgeldiniz ama kusura bakmayın" diyecek.

DTP; "hoşgeldiniz.. demokrasinin gereğini yaptınız desteğimiz sizinle" diyecek.

MHP; "hoşgeldiniz ama keşke tek adaya çıkmasaydınız, biz meclise gireceğiz ama size destek vermeyeceğiz" diyecek.

DSP; "Hoşgeldiniz, ama biz de CHP gibi düşünüyoruz kusura bakmayın destek veremeyiz" diyecek.

Sonra gözler Genel Kurmaya çevrilecek... Oradan bence pek ses çıkmayacak...

Piyasalar; "Ak parti olarak her şeyi iyi yaptınız ama bunu pek iyi yapmadınız" diyerek gözleri grafikte, kulakları da genel kurmayda, bir aşağı bir yukarı hareket yapacak fakat ilk tepki olarak satış yönünde eğilim gösterebilecektir.

İçerideki gelişmeler böyleydi ve beklentilerimiz de yukarıda anlattığımız gibi. Dış piyasalar ise genel olarak sakin fakat beklentilerden biraz daha kötüydü. Dow Jones günü yüzde 0.02 ve S&P500 yüzde 0.05 kayıpla tamamladı.

Bugün en kararsız piyasa günlerinden birini görebiliriz. En kötü durumda bile 48.500 desteğini aşağı kırmamış olan piyasanın, bu seviyeyi aşağı kırmasını beklemiyorum. Borsa büyük olasılıkla yine 49.500 civarında hareket edebilir.

Bugün sürekli işlem yapma günü değildir. Genellikle izlemede kalma günüdür. Piyasanın işlem hacminde belirgin azalma olabilir.

Saat 15:30'u gösterdiğinde ise, ABD enflasyon verileri açıklanacaktır. Eğer beklentilerden yüksek gelirse, çok ciddi bir türbülansı başlatabilir. Fakat eğer beklentilerden düşük bir enflasyon gelirse, piyasalar yeni bir ivme kazanır.

Sonuç olarak bugün kafalar karışık olacaktır. Kafaların karışık olduğu günlerde oturup izlemede kalmakta fayda vardır.

Seans içi yorumlarda görüşmek dileğiyle...

 
Tuesday, 14 August 2007
PİYASALAR TOPARLANMA EĞİLİMİNDE


Endeks dün yurtdışı piyasalarda oluşan olumlu havayla birlikte %2,2 yükselerek günü 50272 puandan kapatmıştı. Dün gece ABD piyasalarında tedirginliğin hala tam olarak atılamadığını gördük. ABD endeksleri gün boyunca kararsız bir şekilde seyrettiler ve gün sonunda Dow Jones %0,02, Nasdaq %0,10 ve S&P 500 %0,05 ekside kapattı. Bugün ise sabah saatlerinde DAX Futurelarının ekside olması DAX'ta da satıcılı açılış olacağının habercisiydi ve şu sıralar DAX %0,86 aşağıda bulunuyor. Yurtdışında yaşanan bu gelişmelerle birlikte, içeride de Ak Parti'nin cumhurbaşanlığı için tek adayının Abdullah Gül olduğu haberinin yatırımcılar tarafından tamkinle karşılandığı görüldü ve endeks güne 661 puan aşağıdan 49611 puandan başladı, ardından gelen satışlarla bugünkü en düşük seviye olan 49307 puana kadar geriledi. Açılış saatlerinde DAX'a da aynı şekilde satışların geldiği görüldü ve ardından DAX'a ve Dow Jones futurelarına gelen alımlar bizde de bir toparlanmaya neden oldu. Endeks bu toparlanmayla açılış seviyesinin üzerinde olan 49700 seviyelerine doğru bir hareket yaptı. Bugün içerde Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili gündem takip edilecekken, genel olarak içerde ciddi bir terslik olmadığı sürece yurtdışı piyasalar izlenmeye devam edecektir. Bugün için en önemli gelişmelerden biri saat 15:30'da açıklanacak olan ABD enflasyon verileri olacak. Beklentilerden daha yüksek bir rakamın çıkması piyasalarda tedirginliğe neden olabilecek bir gelişme olur. Bugün aşağı yönlü hareketin dha fazla devam etmesini beklemiyoruz. Piyasanın hacimsiz ve sıkışık bir seyir izlemesi olası. Para çıkışı 10 milyon YTL seviyelerine ulaşırken, işlem hacmi 275 milyon YTL seviyelerinde bulunuyor. Piyaslardaki tedirginliğin döviz piyasasına da yansıdığı görülüyor. Bankalararası piyasada dolar %0,96 primle 1,3023 seviyesinden işlem görüyor. Bir sonraki yorum 11:30'da verilecektir.

POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 10:40 am
 
Tuesday, 14 August 2007
50 BİN SEVİYESİ TEST EDİLDİ


Endeks ikinci senasa alımlarla başladı ve 50 bin seviyesini test etti. Para çıkışı 5 milyon seviyelerine gerilerken işlem hacminin düşük kaldığı görülüyor. Şuana kadar 655 milyon YTL'lik bir hacim oluştu. Buna karşın aktif alımların olduğu gözleniyor. XAKTIF endeksi artış trendini devam ettiriyor. Bugün saat 15:30'da açıklanacak olan ABD enflasyon verileri piyasalar açısında önemli olacaktır. Verilerin beklentilerden iyi gelmesi yükseliş trendi oluşturabilir. Fakat verilerin beklentilerden kötü gelmesi durumunda piyasalar satışla karşılanacaktır. Bankalararası piyasada dolar 1,3022 seviyesinden işlem görüyor. Bir sonraki yorum 15:20'de verilecektir.

POSTED BY: Üzeyir DOĞAN AT 02:33 pm
 
Wednesday, 15 August 2007
YURTDIŞI ETKİSİ İLE OLUMSUZ BAŞLANGIÇ


Yurtdışı borsalarındaki olumsuz havanın etkisi ile endeks dünü %0,78lik düşüşle 49880 puandan kapattı. Dün saat 15,30 da açıklanan üfe verilerinde piyasanın odakladığı çekirdek üfe nin beklentinin altında gelmesini piyasalar kendi adına olumlu algıladı ve hafifi yukarı bir hareket gözlemledik. Ancak dün gece ise Amerikan borsaların 'dan gelen kapanış haberleri olumlu değildi. Dow Jones dünü %1,57 lik önemli bir düşüşle kapattı. Bu düşüşteki sebepler Wall - Mart adlı şirketinin beklenen karının düşük geleceğinin açıklaması ve Sentinel Management Group adlı fonun ödemelerini durdurmak istemesiydi.

Bu olumsuz kapanışlar bugune 48568 seviyesinden olumsuz bir başlangıç yapmamıza neden oldu. Endeks 48500 seviyesinden yukarı yönlü tepkiler verebilir. Endekste işlem hacmi 187 milyon YTL, para çıkışı 12 milyon YTL.Dolar/yen paritesine baktığımızda kritik 117,80 seviyesinin altında 116,80 seviyesinden işlem gördüğünün görüyoruz. Bu hareketlerin etkisi ile de dolarda yukarı yönlü bir hareket mevcut ve suanda 13340 tan işlem görüyor.

Bir sonraki yorum 11,30 da verilecektir.

POSTED BY: Görkem KAHVECİ AT 10:30 am
 
Wednesday, 15 August 2007
2.SEANSA YURTDIŞININ ETKİSİ İLE SATICILI BAŞLADIK


2.seansa öğlen arasında yurtdışı endekslerin satış yemesi ile satıcılı başladık ve endeks 47750 seviyesine kadar gerilemiş durumda. Dax %0,60 tan % 0,80 e, dow jones futureları ise %0,30 dan %0,49 a geriledi Ancak bizim piyasamızın bu düşüşler daha fazla etkilendiğini görmekteyiz. 47750 - 47500 aralığı bir destek bölgesi olabilir. Endekse para çıkışı 19 milyon YTL, işlem hacmi ise 787 milyon YTL ye ulaşmış durumda. Dolar 1,3345, euro ise 1,7985 seviyesinden işlem görüyor. Dolar/yen paritesi ise 116,80 seviyesinde bulunuyor. Saat 15,30 da ABD den tüfe ve çekirdek tüfe verileri gelecek.(beklenti her ikisinde de % 0,2). Bu veriler piyasanın yönü açısından önemli olacaktır.

Bir sonraki yorum 15,20 verilecektir...

POSTED BY: Görkem KAHVECİ AT 02:30 pm
 

ABD'DE VERİLER BEKLENDİĞİ GİBİYDİ, AMA BORSALARDA STRES DEVAM ETTİ

16 Ağustos 2007


Sevgili yatrıımcılar dün gece ABD borsaları yine yüzde 1'in üzerinde düşüşler yaparak kapanış yaptılar ve aşağı eğimli seyir devam ediyor. NY FED'inin gerekirse açık piyasa işlemleri yapabileceklerini açıklamasına rağmen, borsalar özellikle seansın bitmesine iki saat kala yüzde 0.70 yukarıda iken, son anlara doğru yeniden sert bir geri çekilme yaptı.

Doğal olarak bizim borsamız da yine dünküne benzer bir açılış yapacak ve dünküne benzer bir seans oluşacaktır. Bu aşamada 48.500 desteği aşağı kırılmış olduğu için 45-46 bin seviyelerine kadar bir gerileme daha beklenebilir. Bu seviyelerden sonra ise sert bir yukarı tepki oluşabilir. Açılışta endeks büyük olasılıkla güne 47 bin veya bunun altındaki seviyelerden başlayabilir. Bu aşamada ek risk almamak ve bu tür türbülanslı zamanlarda çok fazla işlem yapmamak gerekiyor.

Bazı okuyucularımız seans içinden yorum geçmediğim ve yardımcı arkadaşlarıma "seans içi gelişmeleri" yazdırdığım için bana gücenmişler ve "hocam lütfen siz yazın" diyorlar. Sevgili okuyucularım, gerçekten çok olağanüstü bir dönem geçiriyorum. Babam ÇAPA hastanesinde yatıyor ve ben son 15 gündür bütün günümü orada harcıyorum. Tam teşekküllü bir üniversite hastanesi olduğu için ve özel hastanede yaşadığımız bazı kötü tecrübelerden sonra buradayız ve iyi ki Çapa'dayız diyorum. Çünkü herşey çok ciddi biçimde mercek altına alınıyor. İşte böyle bir ortamda Fatih belediyesi'nin sağlamış olduğu wireless bağlantı sayesinde hastane odasından dizüstü bilgisayarımdan piyasaları izlemeye çalışıyorum. Bazen bağlantı kesiliyor. Çoğu zaman bir kan veya idrar testi, ya da bir ultrason ya da röntgen çekimi için saatlerimiz gidebiliyor. Aslında bundan bahsetmek istemiyordum ama, sizlerden bu tür mailler gelince açıklama gereği duydum. Şu an seans içi yorum ve analiz yapmam çok zor. Yapsam bile, piyasaları dikkatli ve yakından takip etmedikten sonra bu yorumlar çok tutarsız olur. Bu yüzden arkadaşlarımız Üzeyir Doğan ve Görkem Kahveci sizlere seans içindeki gelişmeleri ve bilgileri aktarıyorlar ve bazen ben de yorum veriyorum. Ben yorum verdiğim zaman kendi ismimi yorumun altına yazıyorum. Dilerim bir an önce babam sağlığına kavuşur ve ben de sizlere daha önce olduğu gibi seansı izleyerek sağlıklı yorumlar aktarabilirim. Bugünlük bu kadar yazabildim.
 
Thursday, 16 August 2007
SATICILI BAŞLANGIÇLAR DEVAM EDİYOR


Endeks Global piyasalarda varolan mortgage ve kredi piyasalarındaki endişelerin etkilerini dün sert bir şekilde hissetti ve 48500 direncini kırarak günü %4,3 lük bir düşüşle 47714 puandan kapattı. Avrupa borsalarına baktığımızda da düşüşler gördük fakat bizdeki kadar ağır değillerdi. Dün gece Dow Jones açılışında bir önceki günkü düşüşlerine bir tepki hareketi gerçekleştirdi. Seans içinde pozitif bir görünüm veren Dow Jones endeksi piyasaya gelen bir haberle bu görünümünü kaybetti. Yatırım Bankası Merrill Lynch ABD nin en büyük mortgage şirketi olan Countrywide adlı şirketin batma riski ile karşı karşı olduğunu duyurdu. Bu haberle Dow Jones ta satışlar arttı ve günü %1,29 luk kayıpla kapattı. S&P ve Nasdaq borsalarında da ortalama %1,5 değer kaybı yaşandı. Brezilya borsası Bovespa günü %3,19 luk kayıpla kapattı. Sabah asya borsalarına baktığımızda burdada stresin arttığını görüyoruz. Tokyyo Nikkei endeksi %1,99 luk, Hong Kong borsasında da %3,64 lük düşüşler mevcut.

Endeksin güne boşluk bırakarak(gap) 46448 seviyesinden başladığını görüyoruz. Gün içinde volalitenin arttığını görebiliriz. 46500 seviyesi bunun altında ise 45500 seviyesi destek seviyeleri olarak verilebilr. Para çıkışına baktığımızda 33,5 milyon YTL, işlem hacmi ise 295 milyon YTL. Dolar da ise yukarı yönlü hareket şuan için devam etmekte ve 1,3615 seviyesinde işlem görüyor. Tahviller 18,71 seviyesine çıkmış durumda. Dolar/yen paritesi de 116,10 seviyesinde.

Bugün Amerika'dan piyasayı etkileyecek veriler gelmeye devam ediyor. Saat 15,30 da Konut Başlangıçları, 16,30 da ise İnşaat izinleri açıklanacak olan veriler.

Bir sonraki yorum 11,30 da verilecektir..

POSTED BY: Görkem KAHVECİ AT 10:30 am
 
Seans Içi Yorumlar

Thursday, 16 August 2007
SATIŞLAR HIZLANMIŞ DURUMDA


Güne satıcılı başlayan endeks 45500 desteğininde altına gelmiş durumda. Yurtdışında şuan için karışık bir seyir hakim. Dax %1,96 aşağıda seyrediyor. Dow Jones futureları ise hafif bir toparlanmadan sonra tekrar düşüşe geçti ve suan da %0,55 ekside bulunuyor. Dolar da yukarı hareketin hızlandığı göze çarpıyor. Şuanda 1,3855 ten işlem görüyor(%4,37). Euro da 1,8510 seviyesinde (%3,49). Endekste işlem hacmi 600 milyon YTL, para çıkışı ise 44 milyon YTL olmuş durumda.

Mortgage krizinin gelişmekte olan ülke piyaslarına ciddi satışlar getirmeye başladığını görüyoruz. Artan işlem hacmi bir dibe yaklaşma sinyali olabilir. Bu satışlar bir süre sonra zayıflayacak ve ardından bir tepki görebiliriz. Ancak temkinli olmak ve dış piyasaları dikkatlice izlememiz gerekli. Dolar 1,3250 seviyesini geçip 1,3950 seviyelerine doğru yönelmiş durumda. Saat 15,30 Amerikada açıklanacak olan Konut başlangıçları ve Konut izinleri verilerini piyasalar fiyatlıyor olabilir.

Bir sonraki yorum 14,30 da verilecektir.

POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 11:39 am
 
Thursday, 16 August 2007
SATIŞLARIN ÖNÜ KESİLMİYOR


Öğle arasında piyasalar aşırı satış yemiş durumdalar. Bir türbülans yaşıyoruz diyebiliriz. Endeks 43600 lere kadar gerilemiş durumda ve şuanda %8,33 aşağıdayız. Dax %2,63 ekside seyrediyor, dow futurelarıda %0,50 eksiden %1,28 eksiye geldi. Piyasa tepki göremeyince satışlar dahada hızlanmış görünüyor. Dolar sabah bahsettiğimiz 1,39 lu seviyeleri de aşıp 1,4035 seviyelerine gelmiş durumda. Para çıkışı 38 milyon YTL işlem hacmi 1,23 milyar YTL ye ulaştı. Bu aşamada temkinli davranıp yurtdışı piyasaları izlemek en iyisi olacaktır. Saat 15,30 ABD den gelecek verilere göre piyasada yeni bir hareket gözlemleyebiliriz.

Bir sonraki yorum saat 15,20 de verilecektir.

POSTED BY: Görkem KAHVECİ AT 02:31 pm
 
Thursday, 16 August 2007
ENDEKS TOPARLANMAya ÇALIŞIYOR


Endeks öğlen gelen sert düşülerin ardından tepki yükselişini gerçekleştiriyor. Gün içi en dip seviyeden yaklaşık 1000 puanlık yukarı bir tepki gerçekleştirdik. Dax endeksinde hafif bir toparlanma söz konusu ve % 1,73 eskide seyrediyor. ABD de açıklanan verilerden konut başlangıçları beklentiden düşük geldi ama piyasa bunu zaten fiyatladığı için ekstra bir tepki görmedik. Bu gece Dow Jones un kapanışı yarınki hareketimiz için önemli olacak. Eğer oradan piyasaları iyi yönde etkileyecek bir açıklama gelirse yarına yükselişle başlayabiliriz. Şuan da Dow futureları %0,85 aşağıda seyrediyor. Para çıkışı 58 milyon YTL işlem hacmi ise 2,1 milyar YTL ye yükselmiş durumda. Dolar gerilemiş durumda ve 1,3845, euroda da bri gerileme mevcut ve 1,8545 seviyesinde.

Bugün için başka yorum verilmeyecektir.



POSTED BY: Görkem KAHVECİ AT 04:14 pm
 

PİYASALAR NEFES ALACAK...

17 Ağustos 2007


Dün gece dow jones endeksini herhalde izlemeyeniniz olmamıştır. Bir ara düşüş oranı eksi yüzde 2.5 seviyesini geçti.

Daha sonra hem dow jones hem de Nasdaq çift dip formasyonu yaptı ve gün içindeki kayıpların neredeyse tümü alındı ve Dow Jones yüzde 0.12 düşüş, ama SP500 yüzde 0.34 yükseliş yapark günü uğurladı.

Bugün neler olacak sorusunun cevabı açık. Güne yükselişle başlayacağız. Fakat bunu söylemek fazla bir anlam ifade etmiyor. Okuyucu daha fazla şey söylememizi istiyor.

endeks tahminen güne 45.000 ile 45.500 seviyelerinden başlayacak ve ilk yükselişin ardından biraz kar satışı gelecektir ama bunun ilk anda görülen en yüksek seviyeye göre 300-400 puandan fazla olacağını zannetmiyorum.

Daha sonra (eğer dışarıdan yeni bir fon batış haberi gelmezse veya dow jones ve S&P futurelarında sert düşüşler olmazsa) endeksin yukarı yönlü hareketini devam ettirerek 46.000 ile 46.350 aralığına gelmesini ama bu seviyeyi ilk aşamada yukarı geçememesini bekliyorum. İlk önemli direnç 46.350 seviyesinde bulunuyor. bu seviyelerden aşağı yönlü bir hareket başlayabilir ve ve endeksi 45.750 seviyelerine veya daha aşağı çekebilir.

Fakat önemle vurgulayayım ki çok daha güçlü direnç seviyesi 48.500 civarıdır. Endeksin bu seviyeyi önümüzdeki birkaç hafta içinde yukarı geçebileceğini zannetmiyorum. Bu nedenle de 47.500'ün üzerine çıkıldığı andan itibaren yeni alım yapılmadan kara geçilmiş olan pozisyonlarda nakde geçeye başlamak lazım. Kısa vadede dış piyasalar rahatlayacaktır, fakat birçok yabancı yatırımcıya bu korku yetecektir. Bu yüzden ilk toparlanma hızlı olsa da, daha sonraki aşağı yönlü olacak hareketlerin toparlanması o kadar güçlü olmayacaktır. Bu durum bu tür türbülansların klasik bir durumudur.



 
Friday, 17 August 2007
ENDEKS AÇILDIKTAN SONRA YURTDIŞI PİYASALARA ALIM GELDİ


Son günlerdeki gelişmelerle piyasalardaki satışlar çılgınlık noktasına ulaşmış boyutta. Dün Dow Jones seans sonlarında gelen alımlarla günlük kaybının neredeyse tamamını kapatmış. Bu da gece Dow Jones'u izleyenlerde satış dalgasında bir durulma olacağı yönünde algılanmıştı. Yalnız gece Asya borsaları açıldı ve başta Japon borsası Nikei olmak üzere sert satışların devam ettiği görüldü. Nikei'nin günlük kaybı %5,42'ye ulaşırken, Çin borsası Shangai bileşik endeksi ise şu sıralar % 2,28 aşağıda bulunuyor. Piyasalarda asıl tedirginlik dolar/yen paritesinde yaşanıyor. Carry Trade'in devamı açısından çok önemli olan bu parite son bir hafta içerisinde agresif bi yükseliş yaşadı.Dün gece 111,60 seviyesine kadar gerileyen parite şu sıralar 112,30 seviyelerinden işlem görüyor. Paritenin bu seviyelere gerilemesi bizim gibi gelişmekte olan piyasalardan para çıkışının boyutu açısından iyi bir gösterge konumunda. Bugün ise endeks güne yaklaşık bin puan aşağıdan 43503 puandan başladı. Dow Jones futurelarına ve DAX'a gelen satışların etkisiyle alımların geldiğini gördük. Gelen alımlarla 44500 seviyelerine kadar bir çıkış yaşandı. Bu aşamada temkinli olunmasında fayda olduğunu düşünüyorum. Piyasa satışların bir miktar azaldığı ve aktif alımların başladığı görülse de bir miktar yükselişin ardından kar satışları ve poazisyon kapatmaların geldiğini görebiliriz. Para çıkışı 32, işlem hacmi 450 milyon YTL seviyelerine ulaştı. Bir sonraki yorum 11:30'da verilecektir.

POSTED BY: Üzeyir DOĞAN AT 10:35 am
 
Monday, 20 August 2007
ENDEKSTE SAKİN SEYİR


Endeks yurtdışı piyasalarda yaşanan sakin seyre ayak uydurmuş durumda. İkinci senasta 46500 - 46750 aralığında dalgalanmaya devem ediyor. Yurtdışı piyasalrdaki bu kararsız tutum bozulmadığı sürece içeride de ciddi dalgalanmalar gerçekleşmeyeceğini düşünüyorum. Para girişi 15 milyon YTL seviyelerine çıkarken, işlem hacmi 920 milyon YTL seviyelerinde seyrediyor. Dolar/Yen paritesinde geçen haftanın son işlem günü başlayan düzeltme hareketi devam ediyor ve parite şu sıralar 115,10 seviyelerinden işlem görüyor. Bir sonraki yorum 15:20'de verilecektir.

POSTED BY: Üzeyir DOĞAN AT 02:33 pm
 
X