Bingöl///12

HejaR12

GamzeLim❤BoncukGözLüm
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
22 Ocak 2008
8.701
8.579
arkadaşlar aranızda bingöllü yok mu hiç??:a015::a015:
 
bingöl hakkında biraz bilgi

Bingöl


Bingöl''ün bilinen en eski ismi Cebel-cur dur. Cebel dağ, Cur akan anlamındadır. Bu kelimenin zamanla Çabakçur şeklinde telaffuz edildiği ihtimali kuvvetlidir. Zaten Çabakçur akan temiz su anlamına gelir.

Evliya Çelebiye göre bu isim Büyük İskender tarafından verilmiştir. Rivayete göre Büyük İskender vücudundaki dayanılmaz ağrılar için nice hekimlere baş vurduğu halde şifa bulamaz. Bunun üzerine Ab-Ul Hayat (ölümsüz hayat) suyunu aramaya başlar. Uzun aramalardan sonra kaynağı kendisi olmasa da o sudan içip dayanılmaz ağrılardan kurtulur. Faydasını gördüğü bu suya "Makdis lisanı" üzerine cennet suyu anlamına gelen Çabakçur adını verir. Doktorlarına, sizlerin çare bulmadığınız ağrılarıma Allah cennet ırmaklarından deva verdi. Burada benim adıma bir kale yapın ve adını Çabakçur koyun demiştir. Daha sonra çeşitli kaynaklarda Mingöl olarak karşımıza çıkar. Mingöl göller bölgesi anlamındadır. Mingöl kelimesi de zamanla halk tarafından Bingöl şeklinde telaffuz edilmiş bin tane göl anlamındadır.

Daha sonra Bingöl''e Çevlik denmiştir. Bağ bahçe anlamındadır. Bu ad günümüzde yöre halkı tarafından halen kullanılmaktadır.

1874 yılında yapılan bir idari düzenlemeye dayanılarak 1881 de Bitlis vilayeti kuruldu. Çabakçur ve Genç bölgesi Bitlis Vilayetine, Kiğı Erzincan''a, Karlıova Muş''a bağlandı.

Cumhuriyetin ilanından sonra 1926 yılında Elazığ, 1929 senesinde Muş''a bağlanan Bingöl, 1936 yılında çıkarılan bir kanunla il haline getirildi. Bu kanunun Bingöl iline ait metni aynen şöyledir. "Yeniden 9 kaza ve 5 vilayet teşkiline ve bunlarla 32 Nahiyeye ait Kadrolar Hakkında Kanun

Kanunun numarası:2885
Kabul Tarihi:25-12-1935
Resmi Gazete ile Neşir ve ilanı: 4 Ocak 1936
Numara:3197

Madde 5: Muş vilayetinin Çabakçur, Genç, Solhan, Bingöl kazaları ile Erzincan vilayetinin Kiğı kazasından teşekkül etmek ve merkezi Çabakçur kasabası olmak üzere Bingöl vilayeti kurulmuştur."

1945 yılında il merkezi olan Çabakçur''un adı Bingöl olarak değiştirilmiştir.
 
Genel Bilgiler

Genel Bilgiler
Yüzölçümü: 8.125 km²

Nüfus: 253.739 (2000)

İl Trafik No: 12

Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde yer alan Bingöl, doğal güzellikleri ile tanınmaktadır. İle adını veren Bingöl Dağları’nda birçok küçük göl bulunmakta ve yöreye büyük bir çekicilik kazandırmaktadır.

Bingöl yöresinin prehistorik dönemleri hakkında yeterli bilgi yoktur. Ancak, Bingöl Dağları’nda bulunan obsidyen (doğal cam) yataklarının, bu dönemlerde Anadolu’nun ve Mezopotamya’nın doğal cam gereksinimini karşıladığı saptanmıştır.

M.Ö. I. binde Assur, Med, Pers, Seleukos egemenliğinde kalan Bingöl ve çevresi, daha sonra Sasaniler, Hazarlar, İlhanlılar ve Akkoyunluların hâkimiyetine girmiş, 1473 yılında, Otlukbeli Savaşı’ndan sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.


Cumhuriyetin ilanından sonra 1926'da Elazığ, 1929 yılında Muş illerine bağlandıktan sonra 1936 yılında il olmuştur.

Coğrafi Konumu

Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Bingöl ilinin doğusunda Muş, kuzeyinde Erzurum ve Erzincan, batısında Tunceli ve Elazığ, güneyinde Diyarbakır ili bulunmaktadır.

İklimi

Kara ikliminin hâkim olduğu Bingöl’de kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer.

 
Gezilecek Yerler
Yüzen Ada
Solhan İlçesinin Hazarşah Köyü Aksakal Mezrası mevkiinde bulunan bir doğa harikası olan Yüzen Ada çok ilginç olduğu, kadar çok da güzel bir yapıya sahiptir. Gölün ortasında bulunan ada, göl üzerinde serbest hareket etme kabiliyetine sahiptir.

Kayak Merkezi
Bingöl (Yolaçtı) Kayak Merkezi (Kış Turizmi)

Termal
Kös Termal Turizm Merkezi (Sağlık Turizmi)


Avcılık
Avcılık yönünden Bingöl, tabiatın insanoğluna bahşettiği ender yerlerden biridir. Eylül-Ekim-Kasım aylarında keklik, tavşan, çulluk, tilki, çil ve bıldırcın avı yapılmaktadır. Ocak ve Şubat aylarında da tavşan, keklik, tilki, kurt ve sansar gibi hayvanların avı yapılmaktadır. Kasım-Aralık-Ocak-Şubat aylarında Murat, Göynük, Gülbahar, Gayt ve Çapakçur çaylarında balık avlanmaktadır.




resimgoster.aspx
 
yüzen ada resimleri

Burc_Yuzada1.jpg


Burc_Yuzada2.jpg



Solhan ilçesi Hanzarşah Köyü Aksakal Göl Mezrasındaki Ada, o yörede yaşayan halk tarafından keşfedilmiştir. Sözkonusu ada, şimdiye kadar görülmemiş bir tabiat olayına sahiptir. Bingöl-Solhan karayolunda 4.5 Km. uzaklıktadır. Yolu stabilize olup, 1.5 km'dir. Yolun asfaltlanması ve gölün ıslahı halinde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini artıracaktır.

Bingöl'ün turizmi doğa güzelliklerine dayanır. Yüzen Ada da tamamen doğaldır. Göl'ün üç tarafı dağlar ve tepelerle çevrilmiş düz arazi üzerinde bulunan krater göl konumundadır. Göl'ün şimdiki alanı 300 m2' nin üzerindedir. Islahı halinde 500 m2'den fazla olur. Gölün derinliği 50 metreden fazla olduğu sanılmaktadır. Göle devamlı akıntı olduğu tespit edilmiştir. Gölün altından ve kemerlerinden giren su, gölün alt tarafından, gölden daha aşağıdan dereyi beslemektedir. Ufak ufak kaynaklar bu görüşü teyit etmektedir. Yaz ve kış aylarında su seviyesi aynı kalmaktadır. Su tatlı ve berrak olup, herhangi bir madensel tuz ihtiva etmemektedir. Balık yetiştirmek mümkündür. Gölün ortasından hareket eden üç ada vardır. Adalar göl içinde bağımsızdır. Üstüne binildiği zaman sal gibi her tarafa ağır ağır hareket etmektedir. Adanın üzerinde 4-5 tane bodur ve dış budak ağacı mevcuttur. Çevredeki bitkiler gölün mevcut suyu ile beslenmektedir. Ada üzerinde bulunan ot kökleri sarılıcı olması nedeniyle toprak tamamen bitki kökleri ile kaynamış ve yapışmış durumdadır. Ayrıca Göl'ün ortasında bulunan adanın yapısı incelendiğinde çayır, ayrık ot ve suda yetişen çeşitli bitkilerin ada üzerinde mevcut olduğu görülmektedir. Göl'ün çevresinde de çeşitli bitkilere rastlamak mümkündür. Yeşil alanın dışında kalan arazi gölden çok yüksektir. Çevresi meşe ve yeşil alan ile kaplıdır.


bingl_yzen_ada.jpg


www.resimmax.com_bingl_resimleri_002.jpg
 
yolçatı kayak merkezi

15.20071117082655.jpg


Bingöl Yolçatı kayak merkezi Bingöl şehir merkezine 25 km. mesafede, ana yol güzergahındadır.

Bingöl Yolçatı kayak merkezinde 950 metre uzunluğunda 44 askılı bir teleksi mevcut.

Bingöl Yolçatı kayak merkezinde konaklama imkanı da bulunuyor. Kayak merkezindeki otel 28 odalı ve 60 kişi konaklayabiliyor.

Bingöl Yolçatı kayak merkezinde 80 kişilik bir de restoran mevcut.

Bingöl Yolçatı kayak merkezinde pist uzunluğu 1000 metre civarında ve pistte acemi ve ileri düzey kayakçılar kayabiliyor.

Bingöl Yolçatı kayak merkezinde alt istasyon 1650, üst istasyon 1890 metredir.

Ulaşım otobüs ve özel araçlarla sağlanıyor.
 
koskoca kk da bi bingöllü yok mu yaasenağlama:a015::a015:
 
bingölde yaşayanlar olmazmı ben eşim nedeniyle 3 yıl kaldım
 
Son düzenleme:
hatta resimde kızımın oturdugu yer askeriyenin bulundugu yerin arkasındaki ırmagın yanı
cok sevmistim ben bingölü
 
hoşgeldiniz kızlar çok sevindim bende istanbulda doğdum ama bingöllüyüz oranın kültürüyle yetiştik
ve her yıl gideriz bingöle.. kızının bulunduğu yeri biliorum canım:)maşallah çok şirin bi kız
nasılsınız kızlar..?
bu arada adım bahar
 
kiğiliyım köylerinden merkezde tanıdıklarımız varmı istanbulun neresinde oturuyorsun ben beylikdüzündeyim

ben kadıköy tarafındayım canım..düzağaçta dayım oturuyor ve afatlarda halam var
öyle yani daha var baya akrabamız bingölde..
 
bende düz agacta karakol üstünde oturmustum 3 yılım gecti bingölde bir cok tanıdım var hala orda görüstügüm özlüyorum simdi
 
bende düz agacta karakol üstünde oturmustum 3 yılım gecti bingölde bir cok tanıdım var hala orda görüstügüm özlüyorum simdi

Ne mutlu ki memnun kalmışsınız...yerimseniben
düzağaçta benimde dayımlar var deprem konutlarındaşutarafagitti​
 
X